Κάμπος

Η περιοχή

Ο Κάμπος της Χίου. Τόπος ιστορικός.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο οικιστικό σύνολο στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Βρίσκεται στο διάβα προς τα Μαστιχοχώρια και καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 20 τ.χλμ.

Διασχίζεται από δύο χειμάρρους και πλήθος ρυακιών και ρεμάτων. Στη δυτική πλευρά του τα πετρώδη υψώματα τον προστατεύουν και τον τροφοδοτούν με νερό. Λόγω της γεωφυσικής αυτής ευλογίας, ο κάμπος είναι, ουσιαστικά μια απέραντη εύφορη πεδιάδα.

Τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή έφτασαν στον Κάμπο γύρω στον 13ο αιώνα, αφού οι Γενοβέζοι διαπίστωσαν την ύπαρξη νερού. Η καλλιέργεια αποδείχτηκε αποδοτική και έτσι ξεκινά μια νέα περίοδος ευημερίας όπου ακμάζει το εμπόριο, η οικονομία και η αρχιτεκτονική.

Τα περιβόλια περιφράσσονται από τοίχους χτισμένους από ογκώδης πορώλιθους-τη λεγόμενη “θυμιανούσικη πέτρα”. Μια πέτρα διάσημη για τη μοναδικότητα της σύστασης και του καφέ-κόκκινου χρώματός της, από τα λατομεία του διπλανού χωριού, των Θυμιανών. Οι τοίχοι είναι ψηλοί και ανθεκτικοί ώστε να προστατεύουν το μικρόκοσμο του κάθε κτήματος από τις δυσμενής καιρικές συνθήκες.

Τα αρχοντικά

Οι κατοικίες (τα  περίφημα αρχοντικά του κάμπου) είναι διώροφες ή τριώροφες. Διαθέτουν ελεύθερη θέα από όλες τις όψεις, γεγονός που διευκολύνει τον πλήρη έλεγχο των κτημάτων από τους ιδιοκτήτες.

Κοινά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά είναι και οι αψιδωτές πόρτες και παράθυρα και οι στοές από μαρμάρινα κολονάκια. Τα μπαλκόνια των αρχοντικών υποστοιβάζονται από μικρές αψίδες. Το τοπίο ολοκληρώνουν οι μεγάλες εσωτερικές σκάλες, οι ευρύχωρες αυλές, οι εντυπωσιακοί ανθόκηποι, οι πέτρινες στέρνες και τα μαγγανοπήγαδα τα οποία χρησίμευαν στο πότισμα από τα πηγάδια.

Το μυστήριο

Ολόκληρη η έκταση του Κάμπου καλύπτεται από αναρίθμητα μικρά και ευχάριστα δαιδαλώδη δρομάκια, έτοιμα κάθε στιγμή να σε οδηγήσουν σε  ένα γοητευτικό περίπατο ανάμεσα στους μαντρότοιχους, τις μεγαλοπρεπείς αυλόπορτες και τα παρόδια κτίσματα.

Ο επισκέπτης εξωτερικά μπορεί να διακρίνει μόνο τις κορυφές των δέντρων και φυσικά τα αρώματα των εσπεριδοειδών. Μόνο αφού ανοίξει η αυλόπορτα παρουσιάζεται μπροστά σου όλη η ομορφιά που διαισθάνθηκες.